Haber

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: F-16’ların Ukrayna’ya ulaşması aylar alabilir

YENİ ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, F-16’ların Ukrayna’ya tedarikine yönelik eğitim sürecine dikkat çekerek, konuyla ilgili ilerleme kararı yarın alınsa bile Rusya-Ukrayna savaşı kapsamında F-16’ların faaliyete geçmesinin aylar sürebileceğini belirtti.

CNN’e verdiği bir röportajda Blinken, Moskova’nın daha önce Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin elde etmeye çalıştığı hedefler açısından savaşı “zaten kaybettiğini” savundu.

Blinken, “Amaç, Ukrayna’yı haritadan silmek, bağımsızlığını, egemenliğini yok etmek ve onu Rusya’ya dahil etmekti. Bu, uzun zaman önce başarısız oldu.” dedi. dedi.

Ukrayna’nın ilk kez Rusya’nın işgal ettiği toprakların yüzde 50’sini geri aldığını belirten Blinken, Ukrayna’nın karşı harekatının henüz başlangıç ​​aşamasında olduğunu, bu sürecin çetin geçeceğini ve savaşın birkaç ay daha sürebileceğini iddia etti.

Blinken, F-16’ların Ukrayna’ya gönderilmesindeki sorunun sadece ekipman değil, eğitim ve bu ekipmanları kullanabilme becerisi olduğunu belirtti.

Bu sürecin de zaman aldığına işaret eden Blinken, yarın F-16’ların ilerleyişine ilişkin bir karar verilse bile Ukraynalı pilotların uçakları savaşta kullanmasının aylar süreceğini vurguladı.

Blinken, Ukraynalıların F-16’ları alacaklarına inandığını, ancak F-16’ları aldıklarında uygun şekilde eğitildiklerinden, uçakları denetleyebileceklerinden ve onları akıllıca kullanabileceklerinden emin olmaları gerektiğini vurguladı.

Çince

Blinken, rekabetin çatışmaya dönüşmemesi için Çin ile iletişim kanallarını güçlendirmeye çalıştıklarını ve ikili ilişkileri istikrara kavuşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Blinken, Çin ile bir çatışmanın kimsenin çıkarına olmayacağını değerlendirdi. Çin ile farklı takımların farklı bahislere girdiğini kaydeden Blinken, sorunların çözülebileceğine inandığını kaydetti.

ABD’nin gerginliği azaltmak için Çin Savunma Bakanı’na yönelik yaptırımları kaldırma olasılığı sorulduğunda Blinken, “Bu yaptırımlar bizim veya Bakanın onunla temasa geçmesini engellemiyor” dedi. cevabı verdi. Blinken, Çin’in ABD ile ilişki kurma kararının “siyasi” olduğu mesajını verdi.

Dışişleri Bakanı, dünyada ABD ve Çin’in çıkarlarını sorumlu bir şekilde yönetmesi yönünde bir talep olduğunu söyledi.

İran

Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilme kararını “korkunç” olarak nitelendiren Blinken, Avrupalı ​​ortaklarıyla nükleer anlaşmaya karşılıklı olarak geri dönmek için çalıştıklarını söyledi.

Anlaşmadan çekildiklerinden bu yana bazı gelişmeler ve değişiklikler yaşandığına işaret eden Blinken, anlaşmaya çok az değişiklikle dönmeyi hedeflediklerini ve bu bağlamda iyi niyetli bir çaba gösterdiklerini ancak İran’ın bunu kabul etmediğini kaydetti.

Öte yandan anlaşmanın ABD’nin çıkarlarını karşılaması gerektiğine işaret eden Blinken, “Nükleer anlaşmayı artık konuşmadığımız bir yerdeyiz. İlişkimizin farklı cephelerinde var olan gerilimi azaltmak için harekete geçmeleri gerektiği konusunda onlara çok netiz. Bunu yapıp yapmayacaklarını göreceğiz.” şeklinde konuştu.

Blinken, “Belki nükleer programları hakkında tekrar konuşabileceğimiz bir ortamımız olur” dedi. Sorunların analizinde diplomasiyi önemsediklerini ancak bunun gerekirse başka seçeneklere başvurmayacakları anlamına gelmediğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu