Ekonomi

Türk-İş: Yoksulluğa son 33 bin 752 TL

TÜRK-İŞ’in çalışanların yaşam koşullarını ortaya çıkarmak ve temel ihtiyaçlardaki fiyat değişiminin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla aylık olarak düzenlediği anketler. “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”Mayıs 2023 sonuçları açıklandı.

Araştırmalara göre bu ay 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenmesi için yapması gereken gıda harcaması miktarı belli oldu. “açlık çizgisi”10 bin 362 lira oldu.

Gıda ve giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu harcamaların toplam maliyeti. “yoksulluk sınırı”33 bin 752 lira olarak hesaplandı.

tek bir çalışan “yaşam maliyeti”Aylık 13 bin 439 lira olarak belirlendi.

Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin yemek için asgari harcama fiyatı bir önceki aya göre yüzde 2,23 artarken, son 12 ayın prestijiyle artış oranı yüzde 72,18 oldu.

TAVUK YÜZDE 6, BALIK YÜZDE 5 YÜKSEK

Araştırmaya göre bu ay süt fiyatları değişmedi, yoğurt fiyatları düştü, peynir fiyatları yüzde 3 arttı.

Et ve Süt Kurumu’nun nisan sonu prestijiyle ithal ettiği karkas etleri Ankara Gıda ve İhtiyaç Perakendecileri Derneği’ne bağlı bazı marketlere düşük fiyatla vermesi sayesinde 190 liradan kıyma satılmaya başlandı. lira ve küpü 210 lira.

Buna rağmen ulusal zincir marketlerde ve Ankara’nın derneğe üye olmayan veya yöresel et satışına devam eden birçok mahalli hallerinde kıyma ortalama 280 liraya, kuşbaşı et ortalama 315 liraya satıldı.

Ortalama dana eti fiyatı yüzde 13 artarken, kuzu eti ortalama fiyatı bir miktar yükseldi.

Kırmızı et fiyatlarının artmasıyla beyaz ete olan talep bir ayda yüzde 6, balığa yüzde 5 arttı.

Kuru fasulye fiyatı yüzde 13, kırmızı mercimek fiyatı yüzde 9 artarken, nohut fiyatı yüzde 3 geriledi. Yumurta fiyatları yüzde 15 arttı.

Pirinç fiyatı yüzde 7, un fiyatı yüzde 13 artarken, bulgur fiyatı yüzde 12 geriledi.

İlçe pazarlarında taze soğan, marul gibi salata yeşilliklerinin fiyatı yüzde 20 artarken, pırasa ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları sınırlı düzeyde arttı.

ELMA EN FİYATLI MEYVEDİR

Patatesin kilogram fiyatı 17,5 lira iken, geçen ay ortalama 25 liradan satılan soğanın fiyatı 19 liraya geriledi.

Bu ayın yemek sepeti “yürüyüş şampiyonu”Yüzde 75 fiyat artışıyla havuç oldu ve ortalama fiyatı 35 lira oldu.

Limon, turp, domates ve salatalık fiyatları gerilerken, patlıcan ve kabak fiyatları değişmedi.

Yaz meyveleri arasında yaygınlaşmaya başlayan kiraz ve karadut 40 liradan satıldı. Tezgahlarda 16 liradan satılan elma, en uygun fiyatlı meyve oldu.

Son bir ayda ayçiçek yağı yüzde 3, zeytinyağı yüzde 4 arttı. Tereyağı fiyatında değişiklik olmazken, margarin fiyatı yüzde 3 oranında geriledi.

Tuz, baharat, ıhlamur, zeytin, şeker ve pekmez fiyatlarında değişiklik olmadı. Salça fiyatı sonlu bir seviyede düştü. Reçelin fiyatı biraz arttı, çayın fiyatı yüzde 5, balın fiyatı yüzde 10 arttı.

haber-sinanpasa.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu