Mühendisler Odası uyardı: Piyasaya dayalı denetim can kaybına yol açıyor
Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Trabzon Şube Başkanı Sinan Koç, son aylarda yurtta meydana gelen ve bir kısmı felaketle sonuçlanan asansör kazalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Koç, bahisle ilgilenen tüm tarafları sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti.
Asansörlerin tescili, ruhsatlandırılması ve periyodik muayenesi konusunda belediyelere görev verildiğini belirten Koç, “Fakat özellikle periyodik muayene çalışmalarının gerektiği gibi yürütülememesi nedeniyle Sanayi Bakanlığı, odamızın değerli katkılarıyla düzenleyici bir çalışma başlattı. Asansör muayenelerinin yapılması, mevcut asansörlerin uyarlanması ve teknik mevzuata uygun hale getirilmesi sürecidir.” yönetmelik yayınladı. Bu düzenlemeye en önemli itirazımız, kontrolün kamu görevi olması ve denetimlerin kamu adına atama yoluyla yapılması gerektiğiydi. “Ancak yönetmelik, ilgili belediyelerin A Tipi Denetleme Kuruluşları tarafından yapılacak denetim çalışmalarını protokoller yoluyla düzenleyerek, kamu anlayışıyla yapılması gereken kontrollerin piyasaya açılarak rekabet unsuru haline geldiğini, “dedi.
‘DENETİM PİYASADAKİ İNCELEMEYE BIRAKILMAZ’
Denetimlerin belediye adına yapıldığını belirten Koç, yapılan çalışmalardan hukuki olarak belediyelerin sorumlu olduğunu bildirdi. Sadece Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Makine Mühendisleri Odası’nın kamu kuruluşu, diğerlerinin ise kâr amaçlı özel şirketler olduğunu belirten Koç, belediyelerin ilçe sınırları içindeki asansörlerin yıllık periyodik muayenelerini sivil kuruluşlara yaptırmaları gerektiğini söyledi. -Kamu hizmeti anlayışına sahip kâr amacı güden kuruluşlar. Bunun sosyal sorumluluğunun bir gereği olduğunu belirtti.
Protokollerin müzakereye konu edilmemesi gerektiğinin altını çizen Koç, “Böyle bir durum hizmet kalitesinin düşmesine, çalışanların mağduriyetine, hatalı denetim sonucu can kaybına ve hasara yol açacaktır. Bu denetimler Öncelikle insanların can ve mal güvenliğini etkileyecek olan kamu hizmetidir ve piyasanın insafına tabidir.” “Bırakılamaz” dedi.
‘MALİYET DÜŞÜRME ÇALIŞMALARIYLA KAZALAR YAŞANIYOR’
Koç, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Trajik can kayıplarına yol açan ‘kazalar’, mühendislik hizmetlerindeki eksiklikler, maliyetleri düşürmeye yönelik çabalar, muayene, bakım ve onarım kalitesinin düşük ve yetersiz olması, işin gerektirdiği konuların ihmal edilmesi (görevini yapmamak gibi) nedeniyle meydana gelmektedir. Denetim sonuçları, geciktirilmesi.) Bu durum kamu yararına aykırıdır.Tüm Belediyeleri özellikle tehlikeli olan ve denetim sonucunda Kırmızı Etiket alan asansörlerin çalışmasını durdurmaya ve ‘mühürlemeye’ davet ediyoruz.
Odamız, ilgili denetimleri bilimsel teknik esaslara, standartlara ve düzenlemelere uygun olarak eğitilmiş ve yetkilendirilmiş uzman mühendislerden oluşan bir ekiple, kar amacı gütmeden, kamu hizmeti ve kamu denetimi anlayışıyla gerçekleştirmekte ve her zaman hazır bulunmaktadır. Asansör kontrollerinin herhangi bir yönüne katkıda bulunmak.
Son günlerde yaşanan asansör kazaları bizleri tedirgin ediyor ve tedirgin olmak değil, inisiyatif almanın zamanı geldiğini söylüyor, tüm kurumsal hafızamız ve donanımımızla göreve hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. teknik grup.” (HABER MERKEZİ)